Low Energy Distributions AS

LYSKVALITET
Det finnes spesielt tre viktige faktorer man bør ta hensyn til ved bedømming av lyskvalitet. Farhetemperatur (Kelvin), som bestemmer gulheten på lyset; Fargegjengivelse (Ra), som beskriver hvor godt lyset gjengir ekte farger; og Lysstyrke (Lumen), som forteller hvor godt din belysning faktisk lyser. 

Fargetemperatur (K)
Fargetemperatur oppgis på en kelvin-skala med betegnelsen K, og forskjellige fargetemperaturer anbefales brukt i ulike omgivelser. En lav kelvin gir et varmt, gulaktig lys, mens høyere kelvin gjør opplevelsen av lyset hvitere. Med en høy kelvin vil din LED belysning gå over til en nyanse av blått. Ta en titt på tabellen for å lære mer om hvilke fargetemperatur du bør velge.

OBS! Fargetemperatur må ikke forveksles med fargegjengivelse som du kan lese mer om nedenfor.

Fargegjengivelse (CRI/Ra)
Fargegjengivelse er evnen et lys har til å gjengi ekte farge. Dette oppgis på en skala fra 0- 100. Det anbefales å bruke lys med høyere fargegjengivelse enn 70 der mennesker oppholder seg da dårlig fargegjengivelse gir et ubehagelig og flatt lys å oppholde seg i over lengre tid. Eksempel på dårlig fargegjengivelse er lyset fra en billig sparepære hvor omgivelsene reflekterer unaturlige farger og huden oppleves som noe grønnaktig. Dette kommer av at sparepæren ikke gjengir ekte farge like godt som glødepæren, slik at gjenstander, vegger og huden i lyset av en sparepære ser annerledes ut.

LED belysning gjengir ekte farge bedre enn både sparepæren og glødepæren, og du vil klart se forskjellen ved bruk av LED lys med høy fargegjengivelse.

Lysstyrke (Lm)
Lysstyrke, altså hvor godt en gjenstand lyser, oppgis i lumen og er den viktigste faktor å ta hensyn til i forhold til hvilke LED pære som erstatter hvilke type belysning. Lumen forteller oss hvor mye lys en kilde produserer, og det er opprettet egne EU-direktiv i henhold til krav om lumen per watt.

Ta en titt på tabellen basert på EU-direktivenes krav om lumen per watt for å unngå kjøp av LED lys med for dårlig lysstyrke i forhold til ønsket behov.

PRODUKTGRUPPER